Duizend blad of Achillea millefolium

 

Dankt zijn naam aan de vorm van de blaadjes, het zijn er wel duizend. Achillia betekent: van Achilles, een Trojaanse held die de wonden van zijn soldaten behandelde met duizendblad.

Het is een kruidig geurende overblijvende plant die van juni tot diep in de herfst bloeit met witte bloemetjes, soms roze. Hij hoort tot de composieten. Ieder bloemetje vormt met een aantal andere een groepje. Het lijkt of ze samen een scherm vormen maar toch staan ze ieder apart. Meerdere trosjes bloemen vormen samen weer een grotere groep. De bloem is een samenstelling van een samenstelling. De Duitsers noemen dit Überüberblüte.
Een supercomposiet! De vierkante licht behaarde houtige stengel is bijna onbreekbaar. De frisgroene bladeren zijn zéér fijn vertakt. De plant verspreidt zich ondergronds d.m.v. een taaie wortelstengel. De hele plant ziet er statig uit. De volksnaam "strenge dame" past hier wel bij. Je vindt hem veel in grasvelden, wegbermen, ruigten en akkers.
Vroeger werd het gedroogde blad gebruikt als substituut voor tabak. Duizendblad was een heilig kruid voor de Kelten , het werd onder andere gebruikt om het weer te voorspellen. Het gebruik als liefdesorakel gaat zo: draai 3 maal met een bloemsteel om je neus : als je neus gaat bloeden dan zal tussen jou en je geliefde wel goed komen.
Een Griekse mythe.
Thetis, de moeder van Achilles doopte haar zoon in de rivier de Styx om hem onkwetsbaar te maken. Tijdens deze onderdompeling hield zij hem vast aan zijn hiel. Deze plek, de achillespees, kwam niet in aanraking met het water. Daardoor was hij juist op die plek kwetsbaar. Tijdens de Trojaanse oorlog werd hij door Hector met een pijl precies daar geraakt. Een behandeling met duizendblad werd zijn redding en sindsdien draagt het kruid de naam Achillia.
Het is een signaalplant. Als er ergens veel duizendblad groeit is er een stikstofoverschot in de grond. Vooral in Amerika wordt hij gezien als een geducht akker onkruid.
De vele vertakkingen in het blad zijn volgens de signatuurleer een aanduiding dat duizendblad een geneeskrachtige werking heeft op bloedvaten en het zenuwstelsel. Het wordt gebruikt bij duizelingen, hoofdpijn en een maagzweer ten gevolge van stress.
Zijn taai wortelstelsel en het feit dat hij goed tussen gras gedijt duidt op een weerstandverhogende werking. De witte bloemen zijn een aanwijzing voor de koortswerende en ontstekingremmende werking.
Looistoffen verklaren de bloedstelpende werking en de bitterstoffen hebben een gunstige werking op het hart. Het kruid bevordert de circulatie en versterkt de wanden van bloedvaten.
Het zou ook versterkend zijn voor de baarmoeder met name na een bevalling.
Duizendblad is één van de favorieten van kruidenvrouwen. Het geeft moed en stopt angst. Daar kunnen we allemaal wel wat van gebruiken....... behalve als we Achilles heten.
Gebruik. Als de bloemen open staan, wordt er van de bovengrondse delen thee gezet.
De thee kun je gebruiken om een uitwendig compres te maken bij bloedingen.
Een siroop gemaakt van sterke thee met suiker als digestiv na het eten.
Er wordt ook etherische olie van gemaakt wat harmoniserend werkt bij allerlei huidklachten. Er is 250 kilo kruid nodig om 1 liter etherische olie te maken.
Culinair. Het jonge blad is eetbaar en lekker door salades. De hele plant kan bij het brouwen van bier gebruikt worden om een bittere smaak aan het bier te geven, zoals hop.

Waarschuwing:
Duizendblad kan bij sommige mensen huidirritatie door zonlicht geven.
Maximaal 6 weken gebruiken (ook de thee).

duizendblad
duizendblad