Hulst of Ilex aquifolium

Het is een boom die echt bij deze tijd van het jaar past. Er worden nu heel wat takken hulst in kerststukjes gebruikt om het mooie groen en de helder rode bessen. Het lijkt een groenblijvende boom omdat de glanzende bladeren meer dan een jaar aan de boom blijven zitten en niet tegelijkertijd worden vernieuwd. Na het afvallen behouden de bladeren hun vorm. De bladranden zijn meestal getand en stekelig, soms gaafrandig.De bladeren van een jonge boom zijn venijnig stekelig, bij het klimmen der jaren worden ze steeds ronder, zachter en meer elliptisch van vorm. Net als mensen verliezen ze hun scherpe kantjes.
De bast is eerst groen later grijs en glad, het hout is hard. De boom is twee-huizig en twee-slachtig, hij kan meer dan 100 jaar oud worden. De sterk geurende vrouwelijke bloemen  hebben zachtroze bloemblaadjes die van binnen wit zijn. De rode besjes komen later in de bladoksels.  De steenvruchten zijn bij de meeste vogels niet erg in trek. Appelvinken eten ze wel. Lijsters eten ze pas aan het eind van de winter als ander fruit schaars is geworden. Deze vogels gebruiken de struiken graag als broedplaats.           

Zijn naam : In Nederland wordt hij ook scherpe Hulst genoemd.
Hulst, de grondbetekenis is stekelige plant. Met Ilex(quercus)(latijn) werd vroeger de steeneik bedoeld . Aquifolium  komt van acus = naald, folium = blad. In Duitsland wordt hij Stechpalme of Christdorn genoemd. Enkele volksnamen: Hoelst, Heukel, Muisendoorn, Steekbladeren.

Vanouds geldt hij als een heilige boom. In Engeland heet hij Holly. Hij vormt een prima heg en kan goed tegen snoeien. Door zijn stekelige bladeren was hij geschikt om buitenstaanders te weren. In sommige oude dorpen, oa Huizen (NH) kun je dit nog vinden. Volgens het volksgeloof beschermt hulst tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen. Hulst werd en wordt veel in tuinen en op begraafplaatsen aangeplant. Vroeger dacht men dat het omhakken van Hulst ongeluk bracht. Het hout van de Hulst is wit, met soms een groene zweem, en dicht, hard en zwaar. Het werd gebruikt voor snij- en inlegwerk en voor het maken van houtsnedes. De Romeinen offerden hulst tijdens midwinter ter ere van Saturnus. In de magie is de boom erg bekend. De Druïden gebruikten hulstkransen om zich te beschermen tegen boze geesten, tegen vergif en kwade natuurelementen. Volgens de Kelten heerste de Eik over de jaarhelft van midwinter tot midzomer( opbouwend) en de Hulst over de jaarhelft van midzomer tot midwinter (afnemend). Het worden wel tweelingbomen genoemd.

Bij Christenen zijn de stekelige bladen symbool voor de pijn en de rode bessen voor het bloed van Jezus , de witte bloem de reinheid. Denemarken heeft de hulst als officiële nationale bloem.
Zijn grootste geneeskrachtige werking is bij auto immuunziektes zoals Rheuma en ernstige longziektes. Dr. Vogel gebruikt hulst in veel middelen voor spieren en gewrichten.
Het werkt sterk vochtafdrijvend en bevordert het zweten. Werkt ontstekingsremmend bij arthritis , rheuma en jicht. Werkt ook koortswerend ( door het zweten). De bessen werken
sterk laxerend en braakopwekkend. Dus niet echt een goedje om zelf mee te expirementeren !!
Laat de vogeltjes ze maar liever opeten. Ook kun je er beter geen thee van zetten als je er verder geen verstand van hebt.

Ik wens iedereen een kleurig en vrolijk kerstfeest en een gezond nieuwjaar.
Gien van den Heuvel
 

 

 

 

Hulst